ako blogja

(főleg) münchen magyar szömmel

szombat, október 27, 2007

Németország legnépszerűbb italai

Német földön gyakran mást isznak az emberek, mint Magyarországon. Ezt már abból is le lehet szűrni, hogy vendéglőkben mit szoktak a kajához rendelni. Igen egyszerű: alkoholmentesben az Apfelschorle (almalé és ásványvíz keveréke) és a Spezi (Cola és Fanta keveréke) vezet. Persze főleg a hölgyek előnyben részesítik a light termékeket és az ásványvizet.
Alkoholban verhetetlen a sör, bár vannak jó boraik is.
Az olaszokkal ellentétben a német nagyon szívesen pancsol. Fent említettem az Apfelschorlét, de Schorlét gyakorlatilag minden gyümölcsléből kevernek. Sok esetben így, szódával hígítva is árulják.
Alkoholos italokban is kedvelt dolog az öntögetés. A fenti logika alapján ki lehet találni, hogy nevezi a német a fröccsöt (talált, süllyedt: Weinschorle). Érdekesség, hogy a fröccs itt nagyon drága. De keverik a sört is: limonádéval (Radler, ill. Alsterwasser, búzasörrel Russ'n), a búsasört kólával is keverik, ez a Neger, a berliniek szörppel is isszák, ez az un. Berliner Weisse.
Igen kedveltek a koktélok és a long drinkek is: főleg a Caipirinha, a Cuba Libre, A Tequila Sunrise és a vodka-cola-narancs-whiskey combók.
Nagy hype az un. Soda Club. Ez nem más mint a jó öreg házi szódavíz reneszánsza amerikanizált technikával. Egy ügyes berendezés, amelynek lelke a fél méteres szifonpatron (egy csere 7-8 eur! - igaz, 50-60 l szóda készíthető belőle) , és a hozzá kapható szirupok.

Címkék: , ,

1 megjegyzés:

Anonymous Névtelen írta...

Radler, hmmm!

Egyébként az okt. 6. utcában van egy éjjelnappali, ahol nagyon fura piák is vannak, köztük dobozos, előrekevert Radler.

2007. október 29., hétfő 10:36:00 CET  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal