ako blogja

(főleg) münchen magyar szömmel

vasárnap, február 25, 2007

Augsburg

Az "Ismerd meg Bajorországot" program részeként ma Augsburgba látogattunk. Igaz, ott már jártam 10 éve Melittával (Jóisten, hogy rohan az idő...), így nem is volt rossz felmelegíteni az emlékeket.

Először megnéztük a 2. osztályú Augsburg-Karlsruhe meccset. Az Augsburg újonc a 2. Bundesligában, a Karlsruhe pedig listavezető, így a papírforma szerint vendéggyőzelem volt várható. Ezzel szemben az Augsburg bátran rohamozott és végül megérdemelten nyert 3:1-re. Állóhelyen 8 euró volt a jegy (2000 Ft), ami fair ár.
A meccs után elvillamosoztunk a Fuggerei-ba, ami a viág legrégebbi szociális települése (lakótelepe). A villamos nagyon ismerős volt valahonnan, míg rájöttem: ez bizony a Combino!

A Fuggerei-t Jakob Fugger alapította, aki Európa egyik leggazdagabb családjába tartozott és a települést a rászorulókak építtette (érdekesség: eredetileg a Fuggereket Fuckernek írták, még jó, hogy időközben változtattak rajta...) Ma is lakott ez a "város a városban", a lakbér 1 évre 0,88 (!!!) euró (ez az eredeti ár, aza 1 rajnai forint mai megfelelője), plusz rezsi. Ja, és a lakók napi 3-szor imába kell foglalják az alapító nevét. Asszem ennyi pénzért ez nekem is menne :) Itt lakott egyébként Mozart dédapja is.

A város híres szülöttje Bertolt Brecht.
Magyar vonatkozás: a város mellett elterülő Lechfelden (Lech-mező) győzte le 955-ben a magyarokat (Bulcsú, Súr és a hűtőgépekről ismert Lehel vezérletével), ami a magyarok kalandozásainak végét jelentette. A területen ma katonai repülőtér műlödik, tehát militarista jellegét megtatta.


Vicces nevű település
Brecht szülőháza
Combino a főtéren

A csapatok k0sz0ntik a nézőket
a 2. gólt megelőző helyzet
A Fuggerei egyik bejárata
A Fuggerei

Egy üzlet a turistáknak a Fuggerei-ban

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal