ako blogja

(főleg) münchen magyar szömmel

hétfő, február 19, 2007

Chiemsee








A hétvége ismét a kirándulásé volt. Melittával és a skacokkal ellátogattunk a Chiemsee-hez (amely egyben egy sportruha-márka is és nem Csimzinek, hanem Kímzének kell ejteni).
Gyönyörű tó Münchetől délre, és 10,5 éves itteni tartózkodáasom alatt bár számtalanszor elmentem mellette (az A8-as autópálya mellett van, Salzburg - Magyarország felé), még soha nem látogattam el ide. Na most eljött az idő! Ragyogó februári napsütés, hajók, sirályok fogadtak bennünket. Három sziget is van a tavon, a két leghíresebb a Frauen- illetve a Herreninsel. Azért nevezték el őket az urakról ill. a hölgyekről, mert itt alapítottak nemi alapon szegregált kolostorokat a középkorban. Mint annyi helyen Bajorországban, itt is építkezett a Lajos (Ludwig a második). Stílszerűen az Urak Szigetén.
De másról is híres a sziget. A 2. Világháború után, amikor világossá vált, hogy Németország tartósan kettéosztott lesz, a Herreninsel régebbi kastélyában gyűltek össze a nyugatnémet szövetségi tartományok vezetői, hogy alkotmányt készítsenek elő a nyugatnémet megszállt területeknek, vagyis a majdani NSZK-nak. A végleges változatba sok itt meghozott cikk került. Az német alkotmányt a mai napig Grundgesetz-nek, vagyis Alaptörvénynek nevezik és nem Verfassungnak (alkotmányak).
A három szigetet párszázan lakják és így ez Bajorország legkisebb járása. Mindenesetre nem szegények... A Fraueninselen vacsoráztunk és persze lekéstük az utolsó hajóról, de az ott vacsorázó vendégek közül az egyik felajánlotta, hogy kivisz a motoros hajóján, majd a vasútállomásra is elvitt. Borzasztó rendes volt tőle, utólag is nagy köszönet...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal