ako blogja

(főleg) münchen magyar szömmel

hétfő, július 23, 2007

Dachau - koncentrációs tábor emlékhely

Vasárnap sajnos megint nem jutottunk el Rothenburgba, de majd megoldjuk.

Helyette kultúrprogramot kerestünk. 2 javaslatom volt: a müncheni képtár, a Pinakothek (nemröhög!), méghozzá az Alte, ahol a klasszikusokat tartják. A modernhez én túl buta vagyok. Ha látok egy képen három kört és alatta a feliratot "Biciklisták egy francia kisvárosban", nem tudom a kettõt összehozni.

Mindenesetre a képtárat most hanyagoltuk, helyette elmentünk Dachauba, az egykori rettegett haláltáborba, amely ma emlékhely és múzeum. Ingyenes a belépés és állandóan amerikaiakkal van tele.

Dachau arról híres (hírhedt), hogy az első ilyen jellegű intézmény, Hitler amint hatalomra jutott már meg is építtette, (1933-ban) hogy megszabaduljon az ellenségeitől. Ennek a KZ-nek alapján építették az összes többit.

A haláltáborokat egyébként nemcsak a zsidók (akik egyéként "különleges elbánásban" részesültek, vagyis sokkal kegyetlenebbek, megalázóbbak voltak velük az SS tagjai, mint a többi rabbal), hanem a cigányok, a kommunisták, a szlávok, az aszociálisak, a homokosok és még néhány csoport módszeres megalázására és kiirtására is használták.

Mindenesetre más dolog a tv-ben látni a tábort és más ott állni a kemencék előtt. A krematórium egyébként a táboron kívül helyezkedett el és nagy titok övezte. Csak a kéményből felszálló füstből lehetett következtetni a létezésére.

Az viszont feltűnő volt, hogy az amúgy meglehetősen hangos amerikaiak a tábor területén egy hangos szót sem ejtettek, a hely szelleme, ahol tízezrek szenvedtek és haltak meg, nagyon nagy hatással volt.

Amit ma ott látni: a bejárat a hírhedt "Arbeit macht frei" (a munka szabaddá tesz) felirattal, a hatalmas gazdasági épület, ahol ma kiállítások vannak, meg egy mozi, az egész mögött a börtön a cellákkal, a 34 barakkból kettő ma be van rendezve úgy, ahogy egykor kinézett, a szökésgátló rendszer az őrtornyokkal, a 2 krematórium a gázkamrával (ez utóbbit Dachauban nem használták) és persze emlékhelyek mementóul.

Megrázó élmény. Testközelben a megmagyarázhatatlannal.

A munka szabaddá tesz.
44-ben már nagyon szűkös volt a hely. Az ágyak 3 szintesek.
A végső állomás. Sokaknak megváltás...

Címkék: , ,

4 megjegyzés:

Anonymous Névtelen írta...

Én is voltam a koncentrációs táborban,valóban megrázó volt. Borzasztó volt a rabok életkörülménye,már ha életnek lehet nevezni.

2007. október 29., hétfő 10:49:00 CET  
Anonymous Névtelen írta...

Én is jártam Auschwitz-ban.Mindkét táborban/auschwitz 2 birkenau/.
Borzalmas volt mindkettő, de talán a
birkenau-i tábor még megrázóbb volt.
Arra az "emberi" brutalitásra még az
állatok sem képesek.

2007. november 12., hétfő 20:33:00 CET  
Anonymous Névtelen írta...

én is voltam Dachauban. kétszer. elég durva hogy magyar vezetés nem volt, holott magyar foglyokat is kiállítottak. na mindegy

2008. március 25., kedd 11:56:00 CET  
Anonymous Névtelen írta...

Én is voltam mind kettő fent nevezett táborban, de miért nem látom azt a megjegyzések között, hogy azok a bizonyos "gázkamrák" ajtajai befelé nyíltak és az ajtó zárak is belül voltak. Annyira borzalmas volt a sorsa az embereknek, de miért is?
Jó lenne utána nézni egy-két történelmi "apróságnak", hogy ki gyilkolt kit......kinek a pénzéből lettek építve a táborok...és hová tűntek el a Náci vezetők nagy része, mert őket ugye, valahogy nem kapták el soha....csak azt az egyet...

2009. július 7., kedd 23:05:00 CEST  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal